Как се подреждат приборите на масата

Отделяме внимание на правилната подредба на масата. Прочетете как трябва да стоят приборите.
Отделяме внимание на правилната подредба на масата. Прочетете как трябва да стоят приборите.

Правилната подредба на приборите на масата за специално събитие, семейно събиране или просто за редовната вечеря е признак за наличието на стил и обноски у домакина. JOLI е марка, която подчертава стил и изисканост във всички направления, не само в салфетките си. Тук споделяме с вас някои от най-важните етикетни норми за подредба.

Подредба на приборите – основни правила

Подредба на приборите – основни правила

В наши дни има доста вариации на подредбата на масата според стила на събитието или специфичността на менюто. Тук предлагаме най-станартния вариант.

Първо правило е, че вилиците трябва да са отляво, а ножовете отдясно като от страната на ножовете се слага и лъжицата за супа, ако има такава в менюто. Ако ще предложите на вашите гости салата и основно ястие, то подредбата на вилиците и ножовете е следната: най-близо до чинията са приборите за основно ястие, а след това тези за салатата. След ножа за салтата, както споменахме, поставяте и лъжица за супата. В средата между приборите може да поставите голяма подложна чиния, тъй като тя придава присъствие и заможност. В нея може да поставите чиния за салатата, а салфетката може да бъде както в самата чиния, така и отстрани вляво до вилиците. Въпрос на предпочитания и съображение с менюто.

В левия ъгъл поставяте чинийка и нож за хляба. В десния чашите за вода и вино. Над подожната чиния стоят вилица за торта и десерта лъжица, ако имате опция и за някакво друго ястие за десерт.

И не забравяйте, че употребата на приборите започва отвън навътре. Използвайте това правило, ако някога случайно забравите коя е вилицата и ножа за салатата. Надяваме се, че информацията ще послужи да впечатлите гостите си при следващото събитие.

Read more:

Share: